Registrace Nejste přihlášen Košík V košíku máte 0 položku
Výsledná cena Vašeho nákupu je 0 ,- Kč

Vyrobeno v ČeskuV našem eshopu můžete vybírat z téměř 110 druhů dortových forem, 400 druhů vykrajovátek, velkého množství vyklápěcích formiček a různých doplňků.

Potahované dorty

Autor: Miroslava Čapková | Vloženo: 26.03.2008 v 14:03:47

Může mi, prosím, někdo poradit, jak se dělají ty potahované dorty? Já se zmůžu jen na čokoládovou polevu, ale ráda bych vyzkoušela něco nového. Díky.

Do fóra mouhou přispívat pouze přihlášení uživatelé.



  • Potahování dortů

    Autor: Milan Bubal | Vloženo: 29.05.2009 v 11:05:19

    Zdravím, často radíte na potahování dortů fondán místo domácího marcipánu, ale jak to řešíte s chutí? Mám ten problém, že když někdo chce dort, tak nechce potahovací hmotu, protože prý je "hnusná". Už i profesionální kuchaři řekli, že se sice z této hmoty tvarují úžasné věci, ale jíst se nedají. Je to mdlé. Je nějaký zbůsob, jak tuto hmotu ochutit? Nebo tento problém neřešíte? Pro mě je chuť u dortu nejdůležitější. Prosím poraďte. Díky Milan
  • perníčky

    Autor: Jana Křeková | Vloženo: 10.01.2009 v 10:01:26

    Také jsem je zkoušela a můžu jen doporučit.Jana
  • Formička

    Autor: Marcela | Vloženo: 06.12.2008 v 20:12:07

    Všechny nejprve srdečně zdravím.Scháním vykrajovátko kuhaře.Moc děkuji za radu kde koupit či objednat. Marcela
  • rada

    Autor: Pavla Zázvorková | Vloženo: 17.10.2008 v 14:10:07

    ahoj,scháním formu koně ale celého?Všude mi nabízejí pouze hlavu,nevíte prosím někdo kde bych to sehnala a jestli vůbec?Prosím o email na mou adresu,předem děkuji všem.
  • fondán jak na to

    Autor: Ilona Veselá | Vloženo: 14.10.2008 v 15:10:36

    Jako vše chce i práce s fonádem a potahovanými hmotami především šikovnost a praxi. Až budete potahovat x-tý dort, půjde to samo!! Věřte mi. Prvotní zásadou u fondánu je pečlivé propracování hmoty, ručně s pomocí moučkového cukru (podsypávání).Těsto musí být tvárné a "měkké" asi jako linecké.Pak se rozválí, nejlíp na pomoučeném válu nebo pracovní desce kuch.linky (folie tvoří varhánky a rýhy).Příliš tence rozválené se trhá při manipulaci i potahování a "tlusté" zase trčí-nutno vyzkoušet. Nechávám tak 3mm.Vyválené těsto musí být v průměru o něco širší než plocha dortu včetně stran.Korpus potřený krémem nebo bází se nechá vychladit, pak se na něj rozloží těsto a jemně dlaněmi od hran připlácne k bokům.Přečnívající okraje se odstřihnou nůžkami přesně podle podložky-spodní hrany dortu.Pak se hladítkem fondán dohlazuje. U náročnějších tvarů či pater lze potahovat v pruzích, pak je nutno na několika místech pruh nastřihnout a po vyrovnání odstřihnout přečnívající část.(nutno ponechat několik mm na přesah.Spoj se navlhčí vodou a přesype moučk.cukrem a opět co nejvíc do hladka vyhladí hladítkem. Praxí a trpělivostí dosáhnete co nejhladšího a tím nenápadného spoje. Viděla jsem však několik dortů od profesionálů, kde se dokonalostí spojů netrápili a maskovali je květinami, krémem a pod. Potažený dort je třeba nechat v chladu A SUCHU. V dnešních vlhkých ledničkách fondán "teče", je lesklý, lepkavý a špatně drží tvar. Kvítky a ozdoby taktéž nutno nechat dobře zaschnout. Hodně zdaru!!
  • potahování dortů

    Autor: Vanda Kučerová | Vloženo: 17.09.2008 v 12:09:43

    Nemám ani tak problém z čeho, ale jak na to! Jak nejlépe docílím hladkého potažení kulatých ploch dortu, aby mi fondán nedělal různé "varhánky" ap.? Děkuji za jakoukoliv radu.
  • Potahování.

    Autor: Alena Kraváčková | Vloženo: 18.06.2008 v 20:06:16

    Dobrý den,než sem vyskoušela fondán,tak jsem vyskoušela pracně kde co!Fondán a K2 je bezvadný,nejen na potahování,ale i tvorbu kytiček a modelování.Včele doporučuji.
  • Potahované dorty

    Autor: Ilona Veselá | Vloženo: 02.05.2008 v 20:05:51

    Paní Čapková, nejsnazší způsob a nejblíže profesionálnímu výsledku dosáhnete tak, že stejně jako profesionálové se nebudete piplat se sunarovými a jinými domáckými náhražkami, ale prostě si profesionální již hotovou hmotu koupíte. Dováží se z USA zn. Wilton - rozvalovací fondán. Má oproti náhražkám jednu velkou výhodu - je sněhově bílý, lehce se obarvuje, dlouho vydrží a velmi dobře se s ním pracuje. DOváží a prodává ho i na dobírku firma Fiala Praha http://www.fialapraha.cz/ a Cukrářské potřeby Ing.Jan Vítek Pardubice.http://janvitek.wz.cz Spotřeba je úměrná tloušťce vyválení - já mám vždy menší, než uvádí výrobce.Firma Ruth vyrábí také potahovací hmoty. Další možností je koupit skutečný marcipán z mandlí v některém z řetězců např. Kaufland, Tesco... Fondán se propracovává (podsypává) moučkovým cukrem, k marcipánu je dobré přidat krom cukru trochu škrobu, jinak je "řídký". Fondán hezky a docela rychle "zatuhne" a drží tvar. Nedoporučuji Vám ale narozdíl od předchozí kolegyně, podmazávat potahovou hmotu u dortů, které nejsou určeny k OKAMŽITÉ SPOTŘEBĚ krémy, nastavovanými pudingem či jinými výrobky na bázi škrobu a mléka - z jednoho prostého důvodu - pudingové krémy mají nejkratší "životnost" a pod potahovou hmotou, kam se vzduch nedostane může dojít k nechtěným biologickým procesům. Nejtrvanlivější, bohužel i nejdražší a nejpracnější je krém vařený - nastavovaný vejci šlehanými v páře (na 1-1,5 kostky másla 3 vejce a 15dkg cukru. Šlehá se dlouho, hodně hodně dlouho a do běla!!!)Mimochodem fondán lze vyválet na hodně hodně tenko, což je výhodné na tvarování květů... Tak hodně zdaru!!
  • potahované dorty

    Autor: Zdenka Rajnochová | Vloženo: 26.03.2008 v 18:03:13

    Mirko ahojky podívejte se na mé stránky.Je tam spousta rad i receptů, jak na to.Jinak pokud si nebudete vědět rady.. na stránkách je kontakt, v něm najdete e-mail na mě.Klidně napište.Zdenka Tady je odkaz na mé stránky. http://www.peceni-s-laskou.webgarden.cz/
  • Perníčky

    Autor: Dana Nováková | Vloženo: 02.12.2007 v 14:12:41

    Koupila jsem si Recepty ,,Perníčky a medovníčky,, a dělala jsem perníčky s ořechy podle paní Juliány.Jsou výborné, hned vláčné, prostě prima. Děkuji Dana